Wat heb je nodig? Copy

Les Voortgang
0% voltooid


Voor deze cursus heb je het volgende nodig:
Een kaptoom, een leadrope of teugels en een stok of zweepDe kaptoom


Voordelen van de kaptoom

We gebruiken een kaptoom voor het gymnastiseren omdat het de volgende voordelen heeft:

– Zorgt via de neusbrug voor buiging in het hele paard doordat de neusbrug in directe verbinding staat met de schedel, welke verbonden is met de halswervels en de rest van de wervelkolom.

– Spaart de gevoelige mond van het paard

– Snellere ontspanning van de kaak en daarmee ook van de hals

– Kan gebruikt worden voor longeren, werk aan de hand én rijden

– Maakt correct voorwaarts neerwaarts mogelijk.

Druk uitgeoefend met een bit (trens) kan zorgen voor een hoofdhouding achter de loodlijn (opkrullen, meer info over hals en hoofdhouding verderop in de cursus).Hoe te bevestigen?

Doe de kaptoom om als een hoofdstel. Zorg dat de neusriem ongeveer 2 a 3 vingers onder het jukbeen van het paard ligt en maak de neusriem zodanig vast dat deze niet te strak zit, maar strak genoeg zodat de neusriem niet te veel kan schuiven. De kaakriem dient zo vast gemaakt te worden zodat deze voorkomt dat de bakstukken in de ogen van het paard kunnen komen.

De neus van het paard is ook een zeer gevoelig deel van het paard. Werk dus altijd met beleid!Neusriem met of zonder ketting

Persoonlijk maak ik het liefste gebruik van een kaptoom zonder ketting (weense kaptoom) in de neusriem omdat dit wat vriendelijker werkt op de gevoelige neus van het paard.

Het voordeel van een neusriem met ketting (academische kaptoom) is, dat de neusriem wat gemakkelijker om de neus heen buigt.

Meer info over de keuze voor een kaptoom en waar te koop vind je hier.Leadrope of teugels

Om de oefeningen te kunnen doen, kun je een teugel bevestigen aan de kaptoom of een leadrope. Ik gebruik beide, afhankelijk van de oefening die ik ga doen.

Voor de leidoefeningen en het longeren gebruik ik een soepele dunne leadrope van 12ft (3,5 m ongeveer) met een kleine bevestigingsclip.

Voor de verdere gymnastiseer oefeningen gebruik ik meestal een lederen teugel uit 1 stuk, met clips.Zweep en stok

De zweep is bedoeld als een communicatiemiddel, een verlengstuk van je lichaam en wanneer het paard er goed aan gewend is en ermee vertrouwd is wordt deze onmisbaar in de training. Bij zowel het longeren, grondwerk, werk aan de hand als het rijden kan de zweep worden ingezet.

Een paardenlichaam is vrij lang. Een langere (dressuur)zweep 1.20 m is daarom praktisch vooral in het begin zodat je voldoende bereik hebt.

Voor sommige oefeningen en het longeren is een koetsierszweep 1.50 m met slag praktisch. Een normale longeerzweep is te eigenlijk te lang.