Training Tips voor oudere paarden

Het oudere paard is eigenlijk te vergelijken met een geslepen diamant. Door de jaren heen zijn de scherpe kantjes er afgeslepen. Door schade en schande is het paard wijzer en verdraagzamer geworden en zijn ze vaak ideaal om van te leren. Een geslepen diamant is alleen wel meer kwetsbaar dan een ruwe diamant….

Zelf heb ik een paard wat bijna 23 is en geef ik in dit artikel graag een aantal training tips over hoe je je oude paard kunt ondersteunen voor een zo optimaal mogelijke oude dag zodat je zo lang mogelijk samen kunt genieten.

Wanneer is het paard ‘oud’?

Men spreekt van een oud paard zodra het paard ouder is dan 15 jaar. Het ene paard ziet er echt ook oud uit bij 16 jaar, terwijl het andere paard met 21 nog in de bloei van zijn leven lijkt te zijn. Het hangt dus zeer af van het paard zelf, maar in de regel is het wel zo dat een paard na zijn 14e jaar langzaam ‘aftakelt’. Vanaf 20 jaar wordt een paard ook wel ‘bejaard’ genoemd.


Rust Roest

Beweging is sowieso erg belangrijk voor paarden, maar vooral ook voor oudere paarden. Door de slijtage in het lichaam, is het belangrijk dat gewrichten gesmeerd blijven en de bloedsomloop en stofwisseling goed op gang blijven.

Is beweging moeizaam of pijnlijk voor het paard? Laat de dierenarts – osteopaat- fysiotherapeut je paard onderzoeken om te bekijken waar het probleem lijkt te zitten en wat er misschien mogelijk is aan de hand van voeding, medicijnen, supplementen of een aangepast bewegingsprogramma.


Meer stappen

Geef je paard tijdens de trainingsessie wat vaker pauze en stap meer en langer tijdens je training en tijdens je warming up en cooling down.

Stappen draagt ook bij aan conditie en wandelen of buitenrijden zijn zeer geschikt. Let wel op de kwaliteit van de stap. Laat het paard niet zomaar wat rond sloffen… Het paard moet blijven bewegen in een goed ritme, met vloeiende voorwaartse bewegingen en met goed ruggebruik, want anders brengt dit schade toe aan bijvoorbeeld de gewrichten en verliest het paard bespiering.


Grotere figuren en meer rechte lijnen 

Het kan zijn dat je paard lichamelijk niet meer in staat is om kort te wenden of te buigen. Vooral bij paarden met gewrichtsproblemen is dit een bekend probleem. Maak het je paard dan gemakkelijker en maak grotere voltes, minder wendingen en gebruik bijvoorbeeld meer de diagonalen, rechte lijnen, vierkant en de 2e en 3e hoefslag.


Goed lichaamsgebruik tijdens het rijden

Oudere paarden verliezen meestal wat bespiering en dit is vooral ook zichtbaar in hun bovenlijn (nek en rug). Het laatste wat het paard dan kan gebruiken is dat het gereden wordt met een holle rug en met overmatige spanning in het lichaam. Het is daarom extra belangrijk om tijdens het rijden er op te letten dat het paard wel nageeflijk is en het de rug wat kan opbollen door de buikspieren aan te spannen. Rijd het paard daarom met de juiste stelling en buiging.
Als handigheidje voor de stelling en buiging hierbij kun je onthouden dat je in ieder geval altijd aan de binnenzijde van het paard, de wimpers van zijn oog moet kunnen zien.


Training aan de hand in plaats van rijden

Kun je je paard niet meer rijden? niet getreurd, vanaf de grond kun je het paard gewoon blijven prikkelen met allerlei oefeningen, zoals Basis Grondwerk of Gymnastiserende oefeningen. Probeer hierbij rekening te houden met wat hier boven al genoemd is.


Gebruik Rek en strekoefeningen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het regelmatig toepassen van rek- en strekoefeningen bijdraagt aan de soepelheid en bespiering van het paard. Alle voordelen, aandachtspunten en voorbeelden van de oefeningen vind je hier.


Om ook in de gaten te houden

  • gebit minimaal 1 x per jaar door paardentandarts laten controleren/bijhouden
  • bloedbeeld zodat eventueel tekorten of PPID/Cushing op tijd kunnen worden behandeld
  • voeding eventueel aanpassen naar senior

Succes met je ‘golden oldie’ en mocht je aanvullende tips hebben die voor jou en je oudere paard goed werken, dan kun je deze uiteraard delen. Laat een reactie op dit artikel achter!