Voed de bovenlijn van je paard

Een behoorlijke portie fatsoenlijke training, een goed passend zadel, op tijd een bezoek van de hoefsmid en tandarts, maar nog heeft je paard geen volle bovenlijn…..
Misschien zie je iets over het hoofd. Heb je wel eens gedacht aan de voeding van je paard als oorzaak?Eiwit is niet de vijand, maar juist de bondgenoot

Veel paardeneigenaren denken dat eiwit slecht is voor hun paard. Dat het hoefbevangenheid etc. veroorzaakt, maar dat is niet het geval. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren, dit zijn de essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren.

  • Essentiële aminozuren moeten door middel van de voeding verstrekt worden.
  • Niet-essentiële aminozuren worden in het lichaam van een paard aangemaakt en hoeven daardoor niet door middel van de voeding verstrekt te worden.

Eiwitten en aminozuren vormen de bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten (en dus essentiële aminozuren) zijn nodig om te groeien en spieren op te bouwen en tevens voor spierherstel. Voornamelijk bij oudere paarden komt nog wel eens een eiwit/aminozuur tekort voor. De opname van eiwit bij oudere paarden wordt minder efficiënt, waardoor deze behoefte stijgt. Ook magere paarden hebben wel eens last van een tekort aan eiwit, waardoor zij invallen en weinig ‘body’ hebben. Bron: www.voervergelijk.nl


Alleen hooi voeren voldoende voor Essentiële aminozuurbehoefte?

Wanneer een paard voornamelijk gras of een goede kwaliteit hooi gevoerd krijgt, bevat dit meestal al meer eiwit en dus aminozuren dan het paard echt nodig heeft. Ook kunnen de meeste gezonde paarden een overmaat aan eiwit uit hun voedsel gemakkelijk verwerken en weer uitscheiden.

Hoewel dus het meeste hooi voldoende eiwit bevat voor een volwassen paard in training, zijn er wel verschillen in kwaliteit. Sommige soorten hooi bieden een hogere kwaliteit eiwit dan anderen. Het aandeel essentiële aminozuren bepaald de kwaliteit van het eiwit. Een eiwit dat een grotere mate van essentiële aminozuren bevat is dus een hogere kwaliteit eiwit dan een eiwit dat minder essentiële aminozuren bevat.

De kwaliteit van het eiwit daalt wanneer het gras langer wordt en langer staat en dan gemaaid wordt. Ook daalt de kwaliteit van het eiwit wanneer er veel onverteerbare vezel in het voer aanwezig is, dan wordt het eiwit meer gebonden waardoor het tijdens de spijsvertering minder goed vrijkomt.


Voer met hogere mate van Essentiële aminozuren

Voed de bovenlijn van je paard met Luzerne….
Luzerne staat bekend om zijn hogere eiwitgehalten, het heeft een beter aminozuur profiel. Luzerne is een 2-3 jarige (vlinderbloemige) plant. In vergelijking met gras bevat het meer stikstof, een hoger calciumgehalte en een hoger caroteengehalte.


Hoeveelheid te voeren Luzerne: om maximaal te kunnen profiteren van de voordelen van Luzerne dien je 1,5 – 3 kilo luzerne te voeren (emmer is ongeveer 1,5 kg). Anders verbetert het alleen het kauwproces tijdens bijvoorbeeld het voeren met krachtvoer. Overdrijf het echter niet, want het eiwit wat niet opgenomen wordt, zal deels worden omgezet in energie en deels worden uitgeplast.
Ook dien je de toevoeging van luzerne mee te nemen in de ‘rantsoenberekening‘ van je paard. Iedere toevoeging heeft invloed op het totaalplaatje aan voedingstoffen.

Door een hogere kwaliteit eiwit te voeren is het ook mogelijk dat je paard een betere vachtkwaliteit krijgt. Mocht je na het aanpassen van het rantsoen geen verbetering zien in de bovenlijn van je paard (ontwikkeling van de bovenlijn is uiteraard ook afhankelijk van leeftijd, ras, bouw etc. van je paard), overweeg dan – naast het feit dat je echt een passend zadel hebt en op de juiste manier traint – eens om je dierenarts je paard te laten testen op maagzweren of een tekort aan vitamine E.


Gebruikte bronnen:

– www.voervergelijk.nl
-http://www.thehorse.com/articles/36702/nutrition-and-the-equine-topline