Waarom gebruik maken van een kaptoom?

In de klassieke/academische rijkunst wordt de kaptoom al sinds eeuwen als hulpmiddel gebruikt (o.a. door Francois Robichon de la Guérinière). Feitelijk wordt de kaptoom vooral gebruikt voor de basisafrichting (van het jonge paard), maar het kan ook heel goed gebruikt worden voor paarden die verreden zijn of opnieuw opgeleid moeten worden.

Wat is een academische kaptoom?

De kaptoom is gemaakt van soepel leer en in de neusriem (gemaakt van dik, maar soepel leer) bevindt zich een flexibele metalen ketting welke ervoor zorgt dat de neusriem zich goed vormt om de neus. Ook bevinden zich aan de neusriem drie beweeglijke ringen. Verder is er een kaakriem bevestigd aan de bakstukken zodat deze niet teveel kunnen schuiven.

Zodra de basisoefeningen bevestigd zijn kan de kaptoom ook in een hoofdstel geïntegreerd worden en eventueel in combinatie met een bit (meestal een kandare) gebruikt worden.


Voordelen ten opzichte van andere optomingen

  • Zorgt via de neusbrug voor buiging in het hele paard doordat de neusbrug in directe verbinding staat met de schedel, welke verbonden is met de halswervels en de rest van de wervelkolom.
  • Spaart de gevoelige mond van het paard
  • Snellere ontspanning van de kaak en daarmee ook van de hals
  • Kan gebruikt worden voor longeren, werk aan de hand én rijden
    Maakt correct voorwaarts neerwaarts mogelijk waarbij druk uitgeoefend met een bit (trens) vaak zorgt voor een hoofdhouding achter de loodlijn (opkrullen)

Hoe te bevestigen?

Doe de kaptoom om als een hoofdstel. Zorg dat de neusriem ongeveer 2 a 3 vingers onder het jukbeen ligt en maak de neusriem zodanig vast dat deze niet te strak zit, maar strak genoeg zodat de neusriem niet te veel kan schuiven. De kaakriem dient zo vast gemaakt te worden zodat deze voorkomt dat de bakstukken in de ogen van het paard kunnen komen.

De neus van het paard is ook een zeer gevoelig deel van het paard. Werk dus altijd met beleid!


Variaties van de kaptoom

  • Weense kaptoom (zonder metaal in de neusriem). Deze wordt vaak ook gebruikt in combinatie met de kandare
  • Spaanse kaptoom (metalen neusbeugel uit 1 stuk omhuld met soepel leer)
  • Serreta (metalen neusbeugel zonder omhulsel). Werkt heel sterk in…

Persoonlijk zou ik vooral gebruik maken van de Weense en Academische kaptoom omdat de andere varianten te sterk inwerken op de gevoelige neus.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *