Wandelen met je paard, 5 redenen om het regelmatig te doen


Met mijn paard wandel én fiets ik al een hele tijd. Gemiddeld wandelen we 2x per week en vinden we het allebei een ontspannen manier van samen bewegen.

Ik ben er destijds mee begonnen omdat ik een manier zocht om wat meer aan beweging/conditie te werken, zonder dat ik mijn paard zijn rug (die is wat minder) hoefde te belasten. Maar inmiddels heb ik ook vele andere voordelen hiervan ervaren.

1.De band wordt beter

Sinds ik met mijn paard wandel weet ik zeker dat het onze band versterkt heeft. Het is toch anders dan even met je paard door de rijbak lopen of hem naar de wei brengen. Onderweg kom je vanalles tegen. Het paard moet op jou kunnen vertrouwen dat hem niks overkomt. Tegelijkertijd moet jij vertrouwen hebben in jezelf, zodat je een goede leider kunt zijn, maar ook moet je vertrouwen hebben in het paard. Wanneer dit goed gaat, groeit het vertrouwen in elkaar en wordt de band beter.

2.Behoeften van het paard worden vervuld

Wat doet een paard in de natuur? Vooral veel bewegen op zoek naar eten, samen met zijn kuddegenoten.
Door met je paard te gaan wandelen kun je dit nabootsen. Jij bent zijn kuddegenoot én leider en samen gaan jullie bewegen en tussendoor hier en daar op zoek naar een sappig stukje gras.
Vooral het bewegen is belangrijk (zie ook: Beweging het beste wat je je paard kunt geven).

3.Crosstraining

Daarmee bedoel ik niet dat je dwars door de modder hoeft te gaan rennen.. ‘Crosstraining’ is een begrip wat tegenwoordig best veel gebruikt wordt en waarmee wordt bedoeld dat je meerdere trainingsvormen combineert.

Meerdere vormen van training combineren is verstandig zodat je ook niet steeds dezelfde spieren aanspreekt en je conditietraining kunt afwisselen met krachttraining. Wandelen is anders dan buitenrijden en daarmee een, op zichzelf staande trainingsvorm.

4.Goed voor je eigen conditie

Het is niet alleen goed voor je paard, maar ook voor jezelf. Wandelen is voor mensen één van de beste bewegingsvormen. Dus trek stevige stappers aan en wandel met een vlotte pas en merk dat je eigen conditie ook beter wordt als je regelmatig gaat.

Fietsen

5.Verbetert het buitenrijden

Zoals al eerder gezegd, kom je tijdens het wandelen vanalles tegen. Wanneer je deze situaties goed en veilig kunt oplossen, leert je paard samen met jou goed langs auto’s, tractoren, fietsers, hardlopers etc. te lopen. Wanneer je vervolgens gaat buitenrijden, kent je paard deze situaties al en ondanks dat je niet naast het paard loopt zal het toch gemakkelijker met deze situaties omgaan.

Je kunt jouw positie als ruiter op het paard al een beetje simuleren door wat meer vanuit een drijvende positie achter de schouder, ter hoogte van de singel, te gaan lopen.


Aandachtspunten

  • Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je de Basis Oefeningen al een aardig eindje onder de knie hebt met je paard. Het verbetert de veiligheid en zorgt ervoor dat je communicatie hebt (ook in moeilijke situaties)
  • Ga in het begin niet meteen een heel eind gaan wandelen, maar bouw het op… ga misschien in het begin, maar net een stukje buiten het erf/stalling
  • Gebruik een stevig (touw)halster en een wat langer touw, dat is veiliger dan wanneer je een kort (halster)touw gebruikt
  • Zelf neem ik altijd een stokje of stick mee, dit omdat ik het tijdens het grondwerk ook altijd als een verlengstuk van mijn arm gebruik, maar ook kun je het uitsteken naar bijvoorbeeld honden (of mensen J) die ongewenst dichtbij komen
  • Straal rust en leiderschap uit en loop rechtop, ook in lastige situaties zal dit helpen en zal je paard je eerder vertrouwen wanneer jouw energie goed is.

Veel wandelplezier!!

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *