Wanneer kan ik mijn paard het beste (laten) inrijden?

Bruikbare tips

Veel paarden worden ingereden wanneer ze 3 – 4 jaar oud zijn. Maar is inrijden op deze leeftijd wel verantwoord?

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een paard (ongeacht het ras) pas volgroeid is wanneer het minimaal 5 ½ jaar oud is. 

Rugklachten en leeftijd houden ze verband?

Paarden met rugklachten komen steeds vaker voor. Kan dit iets te maken hebben met het inrijden en de inrijleeftijd van het paard? 

Het skelet groeit bij paarden van alle rassen in dezelfde verhouding. Veel mensen denken dat Quarter horses vroeg volgroeid zijn en dat bijvoorbeeld een Arabier langzamer volgroeid. Dit blijkt een mistverstand want qua skelet zijn ze hetzelfde. Dus geen enkel paard, geen enkel ras is eerder volgroeid dan met 5,5 jaar oud (ruinen, hengsten plus 6 maanden).


Wanneer is het skelet van het paard volgroeid?

Achter ieder bot (vanaf het hoofd) zit aan het eind een ‘groeischijf’ en sommige botten (zoals het bekken) hebben meerdere groeischijven.

Deze groeischijven zijn samendrukbaar kraakbeen wat in de loop der tijd verbeent zodat de groeischijven één geheel worden met het bot. Moet je wachten met inrijden tot al deze groeischijven in het lichaam bot zijn geworden? Nee, maar des te langer je wacht, hoe beter het is.

Het is belangrijk te realiseren dat er een schema is voor het dichtgroeien van deze groeischijven en dat de beslissing wanneer het paard in te rijden, op basis hiervan gemaakt wordt en niet op basis van het uiterlijk van het paard. De Quarter horse is een voorbeeld van een ras wat zodanig gefokt is dat ze er sneller volwassen uitzien, voordat ze echt volwassen zijn…


Het schema: van groeischijf naar bot

Het proces waarbij de groeischijven veranderen in bot verloopt van beneden naar boven, dus vanaf de hoeven omhoog door het lijf. Met andere woorden, de onderbenen zijn veel sneller volgroeid dan de rug. De wervelkolom met al zijn wervels duurt het langst voor deze volledig volgroeid is. De hak duurt in verhouding ook lang, namelijk zo rond 4 jaar is dit deel pas dichtgegroeid. Daarom wordt er al sinds de 18e eeuw voor gewaarschuwd om jonge paarden niet in een zware ondergrond te laten werken, ze te laten springen of met te zware last te laten werken.

De wervelkolom bestaat bij een normaal paard uit ongeveer 32 wervels vanaf de schedel en er zijn meerdere groeischijven per wervel. Deze groeien pas dicht wanneer het paard ongeveer 5,5 jaar oud is. Hoe groter het paard en hoe langer de nek, des te langer duurt het voordat de gehele rug is dichtgegroeid. Bij een ruin of hengst dien je hier vervolgens nog eens 6 maanden extra bij op te tellen. Een flinke volbloed of warmbloed ruin kan dus pas volledig volgroeid zijn wanneer hij 8 jaar oud is!!


Waarom je rekening moet houden met het dichtgroeien van de wervelkolom

Het is belangrijk rekening te houden met het late tijdstip van het volgroeien van de wervelkolom om twee redenen:

  1. In geen enkel ander deel van het paard zitten 32 groeischijven
  2. De groeischijven in de ledematen zijn (min of meer) loodrecht (verticaal) gericht op de belasting en kan deze dus beter dragen, terwijl bij de wervelkolom de belasting horizontaal is.

De rug is daarmee veel sneller beschadigd dan bijvoorbeeld de benen.

In de wervelkolom groeit als laatste de basis van de nek dicht (dat is ook de reden waarom bij paarden met een lange nek het meer dan 6 jaar kan duren voor het paard volledig volgroeid is).

Ben daarom uiterst voorzichtig met de nek bij jonge paarden. Train een paard daarom nooit te vroeg in een opgerichte houding en let bijvoorbeeld op dat het aanbinden goed gebeurt en dat het paard dit goed aangeleerd wordt en zich niet ophangt.


Mogelijke gevolgen eerder inrijden 

  • De benen raken niet zo snel beschadigd door te vroeg inrijden, dit gebeurt vaak eerder doordat mensen jonge paarden overvoeren (je moet de ribben nog een beetje kunnen zien tot op 2-jarige leeftijd)
  • Structurele schade aan de rug kan echter wel snel ontstaan! Naast de eerder aangegeven schade aan de wervelkolom, kan er ook spierschade ontstaan. Een jong paard weet instinctief dat het gewicht van de ruiter op zijn rug hem beperkt in zijn bewegingen. Hierdoor zal het paard verstijven in de spieren van zijn bovenlijn (nek en rug). Daarbij spant het paard vaak ook de spieren aan in de benen en houdt de adem in (verstijft in het middenrif). Des te vroeger je besluit het paard te gaan rijden, des te eerder zal het paard zo reageren en des te vaker je dan ook nog rijdt, hoe vaker het paard zo zal reageren.

Vaak zijn jong ingereden paarden moeilijk om ‘rond’ te krijgen. Tenslotte kan een paard alleen rond worden en op de juiste manier zijn rug gebruiken wanneer het paard geleerd heeft de rugspieren te ontspannen.


Basistraining al op jonge leeftijd, inrijden tussen 5 en 6 jaar

Voor veel mensen betekent de training van een jong paard voornamelijk het rijden, maar wie de tijd neemt om te beginnen met grondwerk, zal merken dat er betere communicatie, vertrouwen en respect ontstaat en zal dit uiteindelijk in jaren ‘terugverdienen’.

Grondwerk met mijn jonge merrie en senior ruin

Na het basisgrondwerk kan men wanneer het paard ongeveer 4 jaar oud is, langzaam verder met het gymnastiserend grondwerk om het paard lichamelijk sterk, soepel en de spieren symmetrisch te maken en het een goede voorbereiding te geven op het dragen van de ruiter.

Het proces van laten wennen aan een dekje, zadel en singel, het laten wennen aan het opstapproces en ruitergewicht kan al eerder plaatsvinden, maar het daadwerkelijk inrijden van het paard kan het beste gestart worden wanneer de wervelkolom vrijwel dichtgegroeid is, tussen 5 en 6 jaar oud en zal door de voorgaande stappen soepel verlopen.

Geef jezelf en je paard de tijd en je zult merken dat elk jaar dat je wacht er achteraan in drievoud bijkomt.


Zelf aan de slag met correct grondwerk?

Dat kan zowel on- als offline. Bijvoorbeeld via online les of door les in de praktijk op locatie.

Gebruikte Bron:

– http://www.equinestudies.org/ranger_2008/ranger_piece_2008_pdf1.pdf


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.