Zelf hoefconditioner maken voor je paard

Warm en droog weer in de zomer kan er voor zorgen dat de hoefkwaliteit achteruit gaat. De hoeven worden droog en verliezen hun soepelheid waardoor er scheuren in de hand kunnen ontstaan met als gevolg, brokkelhoeven.  Natuurlijk is het belangrijk om een goede smid of bekapper te hebben op regelmatige basis de hoeven trimt, maar toch kunnen de hoeven door het warme weer wel wat extra’s gebruiken en dat kun je gewoon zelf maken. 

Hoefconditioner

In het wild staan paarden met hun hoeven in het water wanneer ze drinken, maar onze paarden hebben deze mogelijkheid meestal niet, de hoeven alleen even nat maken is niet voldoende. Een ‘hoefconditioner’ biedt daarom uitkomst om de hoeven soepeler te houden en is heel goedkoop en simpel zelf te maken.

Ingrediënten:
  • Zonnebloemolie of Sla-olie
  • Natuurazijn
  • Flesje met spuitdop
Bereiding

Vul de fles voor één derde met de zonnebloem- of sla-olie. Vervolgens giet je de natuurazijn erbij tot de fles vol is. Daarna even heel goed schudden zodat het zich mengt.

Gebruik 

De hoefconditioner kun je het beste in de zomermaanden 3 keer per week gebruiken. Zijn de hoeven erg droog, begin dan met 1 keer per dag.

Voor gebruik nog even goed met de fles schudden, want wanneer de fles een tijdje staat zullen de olie en azijn weer scheiden. Spuit met de fles de hoefconditioner bovenaan op de hoeven, tegen de kroonrand. Dit gaat dankzij de handige dop heel gemakkelijk. Met een kwast of met je vingers kun je het verder verdelen.

Deze hoefconditioner sluit de hoeven niet af. Dit is ook belangrijk want de hoeven moeten steeds in staat zijn om vocht op te nemen om verder uitdrogen te voorkomen. Natuurazijn als emulgator heeft daarnaast het voordeel dat het ervoor zorgt dat de olie in de hoeven wordt opgenomen.

Goed, gemakkelijk, goedkoop en het werkt echt! 

Bron: www.degroeneos.nl