Hoe gebruik je de zweephulpen effectief?

De zweep is bedoeld als een communicatiemiddel, een verlengstuk van je lichaam en wanneer het paard er goed aan gewend is en ermee vertrouwd is wordt deze onmisbaar in de training. Bij zowel het longeren, grondwerk, werk aan de hand als het rijden kan de zweep worden ingezet.

De zweep kan een drijvende, remmende of actie versterkende hulp betekenen. Ook kun je de zweep gebruiken om de voor – en achterhand van het paard te verzetten,  naar binnen of naar buiten. Je kunt de zweep optisch gebruiken, met kalme druk of er korte, snelle ‘zwiepen’ mee maken.


Versterkende zweephulp

Om de zweep in te zetten als versterkende hulp, kan deze gebruikt worden als een aanwijsstok om voor het paard duidelijker te maken, wat wij van hem verwachten. Als eerste zetten we ons lichaam in als hulp, maar als dat (nog) niet voldoende werkt, kunnen we de zweep inzetten. Vooral bij het longeren, grondwerk en werk aan de hand gebruiken we in deze volgorde de hulpen. De zweep is hierbij vooral een verlengstuk van ons lichaam.

  • 1. Het ondertreden van het binnenachterbeen kan verduidelijkt worden door met de zweep hier naar te wijzen of licht aan te raken op het moment dat het been van de grond komt
    en naar voren komt. Uiteindelijk is aanraking niet meer nodig omdat het paard het al snapt als er naar het binnenachterbeen gewezen wordt.  (zie 1)
  • 2. Voor het versterken van de buiging van het paard, het hol maken aan de binnenkant, kunnen we de zweep inzetten door naar de singelplek te wijzen of deze licht aan te raken. Eigenlijk hetzelfde als we rijdend ons binnenbeen gebruiken.  Uiteindelijk is aanraking niet meer nodig omdat het paard het al snapt als er naar de singelplek gewezen wordt. (zie 2)
  • 3. Valt het paard naar binnen, of wil je de volte vergroten, dan kunnen we de zweep inzetten door naar de schouder te wijzen of deze licht aan te raken. Uiteindelijk is aanraking niet meer nodig omdat het paard het al snapt als er naar de schouder gewezen wordt. (zie 3)


Drijvende zweephulp

De zweep kan als een drijvende hulp worden ingezet bij het longeren, grondwerk, werk aan de hand en het rijden om het paard meer voorwaarts te vragen.

Bij het longeren kun je de zweep gebruiken door deze in je drijvende hand (hand welke het dichtste bij de achterhand is) te houden en deze met een licht zwiepende beweging omhoog te brengen, achter de achterhand van het paard. Een beetje alsof je onderhands een tennisbal opslaat. Gebruik de zweep wel pas nadat je eerst met je lichaam (en eventueel met je stem) het paard gevraagd hebt om wat meer voorwaarts te bewegen.

Bij het rijden wordt de zweep als drijvende hulp precies op de plek gebruikt waar ook de beenhulp wordt gegeven. Dus mocht het paard niet voldoende op de beenhulp reageren, dan kan een korte aanraking met de zweep de beenhulp bekrachtigen.

Bij zowel het grondwerk als het werk aan de hand, kan de zweep op dezelfde manier worden gebruik als bij het longeren of zoals bij het rijden.


Remmende zweephulp

Bij het longeren maar ook bij het werk aan de hand kun je de zweep ook remmend inzetten. Dit doe je door bij het longeren de zweep laag te houden en je andere hand (waarin je de longe vasthebt) omhoog te brengen. Eventueel kun je om het paard nog meer af te remmen ook de zweep aan de voorkant van het paard houden, dus voor zijn neus. Dit kun je ook toepassen bij het werk aan de hand.


De achterhand en voorhand verplaatsen

Door de zweep aan de binnenzijde te gebruiken richting het binnenachterbeen, kunnen we het paard vragen de achterhand naar buiten te verplaatsen.
Door de zweep aan de binnenzijde te gebruiken richting de schouder, kunnen we het paard vragen de voorhand naar buiten te verplaatsen of het gewicht op het buitenvoorbeen te brengen. Natuurlijk gebruiken we hierbij ook onze lichaamstaal.

Staande aan de binnenzijde van het paard kunnen we de zweep ook gebruiken aan de buitenzijde van het paard. Hiervoor tillen we onze arm over het paard en begeleiden we vanaf de buitenzijde de voor of achterhand naar binnen.